Gasztroangyal krumplis pogácsa
Az én konyhámban a krumplis pogácsa mindig nagy siker. Ez egy egyszerű, de mégis ízletes pogácsa, ami a család minden tagjának kedvence.
Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 1 kg krumpli
- 10 dkg zsír
- 2 dl tejföl
- 1 ks tojás
- 1 dkg élesztő
- 1 kiskanál só
Eljárás
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha a krumpli puha, leöntjük a vizet róla, és alaposan összetörjük, majd kihűtjük. Fontos, hogy a krumpli teljesen kihűljön mielőtt hozzáadunk más hozzávalót, mert különben az élesztő túl hamar beindul.
A finomliszttel, sóval, zsírral, tejföllel, tojással és az élesztővel jól összedolgozzuk a krumplit. A tésztát letakarva, langyos helyen kb. 30 percig pihentetjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
Egy tepsibe sütőpapírt helyezünk, és ráhelyezzük a kész pogácsákat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.