Forrás: FB: Mit főzzek ma, receptek és ötletek
Csülkös Babgulyás Csipetkével
A csülkös babgulyás igazi magyaros étel, mely bármikor képes otthonteremtő hangulatot varázsolni a konyhába. A babgulyás hagyományőrző fogás, melyben a csülök íze harmonikus egységet alkot a babéval, a zöldségekkel és a krémes csipetkével. Érdemes egy hideg vasárnap délután szentelni ennek a kitűnő, laktató ételnek!
Hozzávalók
Gulyáshoz
- 1 kg sertéscsülök
- 500 g fehérbab
- 2 ks paradicsom
- 2 ks zöldpaprika
- 2 ks hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 3 l víz
- 2 ek étolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Csipetkéhez
- 300 g liszt
- 1 ks tojás
- 50 ml víz
- 1 csipet só
Eljárás
Előkészítjük a hozzávalókat. Megmossuk a babot, és egy éjszakára beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leöblítjük, és félretesszük. A hagymát, paradicsomot, paprikát és a fokhagymát apróra vágjuk.
A babgulyáshoz egy nagy fazékban felmelegítjük az olajat, majd hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk. Beletesszük a pirospaprikát, az aprított fokhagymát, a csülköt, sózzuk, borsozzuk, és jól összeforgatjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, a babot, majd felöntjük a vízzel. Fedő alatt, közepes lángon 2 órát főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét. A lisztben eldolgozzuk a tojást, a sót és annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény, de nyújtható tésztát kapjunk. Pihentetjük 10 percig, majd csipetnyi darabokra szaggatjuk.
A csipetkéket a levesbe szórjuk, és további 30 percig főzzük. Ekkor ellenőrizzük, hogy a bab és a csülök is megpuhult-e, ha igen, akkor a tűzről levéve, pihentetjük 15 percig.
Tálaláskor egy nagy tányérba merünk a levesből, ráhalmozunk a csülökből, és tetejére szórjuk a csipetkét. Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk. Jó étvágyat!