Csülkös pacal
A pacalpörköltnek is nevezett étel főként a csülök és pacal együttes, lassú főzésével készül, ami garantáltan csodás, már-már különleges ízt eredményez.
Hozzávalók
- 11⁄2 kg csülök
- 11⁄2 kg pacal
- 4 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom
- 2 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál köménymag
- só és bors ízlés szerint
- 1 dl olaj
- 7 szem boróka
- babérlevél
Eljárás
A csülköt és a pacalt alaposan mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
Az olajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát és a csülök darabokat. Pároljuk közepes lángon, amíg a hús nem kezd pirulni.
Hozzáadjuk a feldarabolt pacalt, a vágott paradicsomot és a zöldpaprikát, borókabogyót, babérlevelet, az ízlés szerinti mennyiségű sót, borsot és a köményt, valamint a pirospaprikát.
Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje az összetevőket, majd lassú tűzön, fedő alatt főzzük kb. 3 órán át, míg a hús megpuhul.
Ha szükséges, pótoljuk a főzőlevet, majd a végén zöldfűszerekkel ízesíthetjük.