Forrás: Pixabay: 5671698
Egyszerű régimódi csokoládé karamella
Van valami megnyugtató a házi készítésű csokoládé karamellában. Ez egy egyszerű desszert, amelyet különféle kiegészítőkkel, például dióval vagy mályvacukorral lehet testre szabni.
Hozzávalók
- 2 csészék kristálycukor
- 1⁄2 csésze kakaó
- 1 csésze tej
- 4 EL sótlan vaj
- 1 teáskanál Tiszta vaníliakivonat
Eljárás
Először a cukrot és a kakaót keverjük össze egy közepes méretű lábasban az edény elkészítésével kapcsolatos tapasztalataim alapján. Nagyon fontos, hogy először ezeket a száraz hozzávalókat keverjük össze, hogy a kakaó egyenletesen eloszoljon a karamellában.
Fokozatosan keverjük hozzá a tejet. Javaslom, hogy használjunk fakanalat, hogy ne karcoljuk össze a lábast. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük, amíg a keverék fel nem forr.
Csökkentse a hőfokot alacsonyra, és hagyja a keveréket kevergetés nélkül addig főni, amíg el nem éri a lágy golyófokot (234-240°F cukorkahőmérőn). Tapasztalataim szerint ne essünk kísértésbe, hogy a folyamat felgyorsítása érdekében feljebb emeljük a hőfokot, mert ez a keverék megégését okozhatja.
Vegye le a lábast a tűzről, és adja hozzá a vajat és a vaníliakivonatot, de még ne keverje össze. Hagyjuk a karamellát 110 °C-ra kihűlni.
Miután kihűlt, addig verjük a karamellt, amíg besűrűsödik és elveszti fényét. Ez akár 15 percig is eltarthat, de ettől lesz a fudge csodálatosan krémes.
Azonnal öntse a karamellt egy kizsírozott 8x8 hüvelykes formába, és hagyja kihűlni és megszilárdulni. A hűtéstől a karamell felvágásáig a türelem a legfontosabb. Ha túl hamar vágjuk fel, akkor a karamell szétmorzsolódhat.