Forrás: Pixabay: anialaurman
"Elzászi Choucroute" - hús savanyú káposztával
Német-francia határátkelőként gyakran fogyasztottam choucroute-ot Franciaországban. Ezt az ízletes elzászi tradicionális ételt aztán otthon kezdtem el készíteni a családomnak és a barátaimnak, amíg tökéletesítettem a receptet. A savanyú káposzta , a fűszeres ízek és a kiadós sertéshús csodálatos keveréke egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók
- 1 kg Savanyú káposzta, lecsepegtetve
- 600 g Sertés hasa
- 500 g Frankfurti kolbászok
- 500 g Burgonya
- 2 hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 Babérlevél
- 4 szegfűszeg
- 1 Teáskanál köménymag
- 500 ml csirkeleves
- 250 ml Fehérbor (rizling)
- 2 Tablespoon napraforgóolaj
- só és bors
Eljárás
Az elzászi choucrute recept elkészítéséhez először a sertéshasat körülbelül 2 cm vastag szeletekre kell vágni. A hagymát és a fokhagymagerezdeket meghámozzuk és finomra vágjuk. (Tipp: Ahhoz, hogy a hagymát könnyebb legyen meghámozni, előtte 15 percig hagyjuk a hűtőben).
Hevítse fel az olajat egy nagy fazékban, és süsse benne a sertéshasat, amíg szép aranybarna színt kap. Fontos, hogy a hús jól megpiruljon, mert ez adja meg a sok ízt.
Most adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk rövid ideig, amíg megpuhulnak.
Adja hozzá a lecsöpögtetett savanyú káposztát, a babérlevelet, a szegfűszeget, a köménymagot, a fehérbort és a csirkealaplevet. Sóval és borssal fűszerezzük - de óvatosan a sóval, mert a savanyú káposzta már eleve sós!
Fedjük le, és közepes lángon főzzük kb. 1,5 órán át. Ez idő alatt a savanyú káposzta párolódik és magába szívja az összes ízt.
Közben hámozza meg a burgonyát, és egy másik edényben főzze puhára.
1,5 óra elteltével tegye a kolbászt a fazékba a savanyú káposztával együtt, és párolja még 15 percig, amíg átmelegszik.
Az elzászi choucroute tálalásához rendezzük el a burgonyát és a savanyú káposztát a tányérokon, majd díszítsük a kolbásszal és a sertéshas szeletekkel. Jó étvágyat!