Forrás: Pixabay
Eszterházy-torta
Az Eszterházy-torta elkészítése otthon elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában csupán kellő elszántság és türelem kell hozzá. A végeredmény egy irigylésreméltó alkotás lesz.
Hozzávalók
Diós lapok
- 10 ks tojásfehérje
- 300 g kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kiskanál só
- 380 g darált dió
- 1 evőkanál liszt
- 1 kiskanál kakaó
- 1 kiskanál Fahéj
Krém
- 5 ks tojássárgája
- 120 g kristálycukor
- 400 ml tej
- 1 Csomag vaníliás puding
- 1 evőkanál rum
- 250 g vaj
- 50 g porcukor
- 50 g darált dió
További hozzávalók
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
- 120 g mandula pehely
- 100 g fehér csokoládé
- 30 g étcsokoládé
Eljárás
Egy tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét kristálycukorral, egy csepp citromlével és egy csipet sóval. Adjuk hozzá a diót, szitáljuk bele a lisztet, a kakaót, a fahéjat, és keverjük ki a tésztát.
Sütőpapírra 17-18 cm-es köröket rajzolunk, majd ezeket tepsire és a diós tésztát ráöntjük a körformára. 170°C-ra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd 150°C-ra csökkentjük a hőt és további 15-20 percig sütjük.
5-6 tortalapot kell készítenünk a tésztából.
A krémhez a tejet, a tojássárgáját, a kristálycukrot, a vaníliás pudingot egy lábasban összekeverjük, krémet főzünk és hagyjuk kihűlni.
A puha vajat a porcukorral, a rummal és a darált dióval simára keverjük és hozzáadjuk a pudinghoz.
Összekrémezzük a törtalapokat. A torta oldalait is befedjük és mandulával megszórjuk. A tetejét lekvárral kenjük le és körülbelül 30 percre hűtőbe tesszük.
Ezután fehér csokoládéval vonjuk be a tetejét, amire étcsokoládéval elkészítjük a díszítést.