Fűszeres Erdélyi rakott káposzta
Az \Erdélyi rakott káposzta\ hagyományos magyar étel, melyben a finom párolt káposzta rétegekben találkozik a fűszeres sertéshússal és rizs darabokkal. Ideális választás a hideg téli estékre, vagy ha valami igazán laktató ételre van szükségünk.
Hozzávalók
- 1 nagyobb fej savanyú káposzta
- 500 g darált sertéshús
- 200 g Rizs
- 2 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- só, bors
- 2 tojás
- 100 g füstölt szalonna
- 2 dl tejföl
Eljárás
A rizst egy kis lábasban enyhén sós vízben főzzük meg.
Egy serpenyőben a felkockázott szalonnát kisütjük, majd a zsírján megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. Addig pirítjuk, amíg a hús színe teljesen megváltozik.
A káposztát kicsavarjuk, majd egy tepsit kibélelünk vele. A lábasban lévő húst eloszlatjuk a káposzta tetején, majd ráöntjük a megfőtt rizst. A maradék káposztával beborítjuk a rizst.
Legvégül a tojásokat összekeverjük a tejföllel, majd ezt a keveréket ráöntjük a tepsiben lévő rétegekre.
Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 1 óra alatt megpároljuk.
A kész rakott káposztát tálaljuk, és tálaláskor tejföllel kínáljuk.