Forrás: Pixabay: ponce_photography
Gluténmentes almás-fahéjas pite
Ez az almás-fahéjas pite recept egy gluténmentes változat, amit saját konyhámban állítottam össze. Nagyon finom és omlós, senki sem hiszi el, hogy gluténmentes. A ragacsos tészta kezelése komoly ügyességet igényel, de az eredmény minden fáradságot megér!
Hozzávalók
- 300 g gluténmentes liszt
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojás
- 5 nagy alma
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál Fahéj
- csipet só
Eljárás
Először is, készítsd elő a tésztát: keverd össze a gluténmentes lisztet, a vajat, a porcukrot, a tojást és a csipet sót. Az alkalmanként nehézkesen kezelhető gluténmentes tészta miatt szórd a lisztet étel fázisonként a tésztába, hogy könnyebben összeálljon. Pihentesd a tésztát legalább 30 percig a hűtőben.
Közben hámozd meg az almákat, vágd őket kisebb darabokra, majd tedd egy nagy tálba. Óvatosan öntsd rá a citromlevet, a barna cukrot és a fahéjat, majd keverd össze.
Miután a tészta kellően megpihent, nyújtsd ki egy lisztezett felületen. Én általában két réteg sütőpapír között szoktam kinyújtani, hogy ne ragadjon se hozzá, se a nyújtóhoz.
Utána helyezd a tésztát egy sütőpapírral bélelt piteformába. Ügyelj arra, hogy a tészta ne szakadjon, ha mégis, pici vízzel könnyen össze lehet tapasztani a szakadásokat.
Rakd a tésztára az almás tölteléket, és az egészet süsd 180 fokon 30-40 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
Ha megkóstolod, győződjön meg róla, hogy hagyjon időt hűlni! Ne ugorjon rögtön bele, mert éget!