Forrás: Freepik
Gyors és könnyű édes tészta
Ez az egyszerű édes sütemény mindig lenyűgöző. Gyönyörűen pelyhes és vajas, és tökéletes alapja bármilyen édes tortának vagy pitének.
Hozzávalók
- 2 csészék Minden célra alkalmas liszt
- 0.3 csésze cukor
- 1⁄2 teáskanál só
- 11⁄2 botok Sótlan vaj (vagy vegán vajpótló)
- Jeges víz szükség szerint
Eljárás
Kezdjük azzal, hogy egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót.
A vajat vágjuk apró darabokra, és adjuk a száraz keverékhez. Tapasztalataim alapján itt egy fontos tipp: győződj meg róla, hogy a vaj hideg. Ez segít abban, hogy a tésztád pelyhes legyen.
Keverje össze a hozzávalókat, amíg homokos állagú nem lesz.
Fokozatosan adjunk hozzá jeges vizet, egyszerre egy evőkanállal kezdjük, és közben keverjük össze. Az emberek gyakran aggódnak a víz mennyisége miatt. Tapasztalatom szerint azonban a cél az, hogy a tészta éppen csak összeálljon, és ne legyen túl ragacsos.
Gyűjtsük össze a tésztát egy golyóvá, csomagoljuk be fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább egy órára. Úgy tapasztaltam, hogy ez a pihenőidő lehetővé teszi a glutén számára, hogy ellazuljon, és azt a tökéletes pelyhes édességet eredményezi, amire törekszünk.
Miután a tésztát kihűlt, enyhén lisztezett felületen nyújtsa ki a pite- vagy tortaformához illő méretűre. A tészta vastagsága attól függ, hogy milyen recepthez használjuk, de általános szabályként a kb. 1/8 hüvelyk vastagság jól működik.
Ha a tészta már a tepsiben van, ne felejtse el megszúrni az alját egy villával, nehogy felpúposodjon sütés közben.
Süssük előmelegített sütőben 190 °C-on kb. 25-30 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Ennek az édes tészta receptnek a szépsége az egyszerűségében és sokoldalúságában rejlik. Élvezze gyümölcsös töltelékkel, pudinggal vagy akár étcsokoládé ganache-val. Élvezetes kényeztetés, amely megbízhatóan teljesít.