Forrás: Youtube
Habkönnyű epres mascarpone torta
Különleges habcsókos epertorta, ami hihetetlenül egyszerű.
Hozzávalók
Piskóta
- 4 ks tojás
- 8 dkg liszt
- 8 dkg ukor
- 1 cs szódabikarbóna
- 1 ks vanília kivonat
Krém
- 25 dkg mascarpone
- 10 ek eperlekvár
- 2 ek vanília kivonat
- 10 dkg porcukor
- 21⁄2 dl cukrászhab
Díszítés
- 12 dkg tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 1⁄2 tk vanília kivonat
- 50 dkg Eper
- 10 ek eperlekvár
Eljárás
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és azt is szinte fehéredésig verjük. Óvatosan összedolgozzuk. A maradék hozzávalókat is a tésztához keverjük.
Kis méretű tortaformába öntjük. 160 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a cukrászhab kivételével az összes hozzávalót elkeverjük. A porcukrot ízlés szerint keverjük a krémhez. A cukrászhabot felverjük, majd annyit keverünk belőle a mascarponés keverékhez, hogy egy könnyű krémet kapjunk.
A habcsókokhoz vízgőz felett keverjük a fehérjét és a cukrot egészen addig, míg a cukor fel nem oldódik. Átöntjük a habverő üstbe és magas fokozaton addig keverjük, míg stabil csúcsok keletkeznek.
Csökkentjük a sebességet és hozzáadunk 0,5 teáskanál vanília kivonatot. Növeljük a sebességet és addig verjük, míg kemény hab nem lesz.
Szilikonos sütőpapírra nyomjuk habzsákból kis méretű csővel. 95 fokon, kb. 20 percig szárítjuk a mini habcsókokat. A sütő ajtaját kitámaszthatjuk egy fakanállal.
Ha kihűlt a piskótánk, 3 felé vágjuk. Az eperlekvárt a lapokra kenjük. A lekváros piskótalapra kerül a habos krém, amibe belenyomkodjuk a friss epreket, szép kör alakban. Ha elkészült a tortánk az oldaláról lehúzzuk a krémet egy simítóval, majd díszítjük a tetejét