Forrás: Pixabay: ChristopherPluta
Hagymakrémleves recept
A hagymakrémleves az egyik személyes kedvencem. Már hosszú évek óta készítem, és ez idő alatt sikerült tökélyre fejlesztenem a receptet. Az aromás, párolt hagyma, a krémes állag és a friss fűszerek mind tökéletesen harmóniában vannak egy tányér levesben.
Hozzávalók
- 6 nagy fej vöröshagyma
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 1 l csirkealaplé
- 200 ml Tejszín
- frissen őrölt bors
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Eljárás
Egy nagy méretű lábosban hevítsük fel a vajat és az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymát, majd alacsony hőfokon, időnként megkeverve pároljuk, míg a hagyma megpuhul és aranybarnára karamellizálódik (kb. 20 perc). Ezután szórjuk rá a cukrot és a további párolás során vigyázzunk, hogy ne égjen oda a hagyma, hiszen így keserűvé válhat.
Ezután adjuk hozzá a lisztet, és alaposan keverjük el a hagymával. Pár percig pirítsuk a lisztes hagymát, míg meg nem jelenik egy enyhe pirított liszt illat. Én ezt az eljárást szoktam alkalmazni a többi krémlevesnél is, ez adja meg a levesnek a krémes állagát.
Tálaláskor melegen, a tetejére hintett friss petrezselyemmel kínáljuk. A petrezselyem nem csak dísz, hanem rendkívül jól illik az ételhez, így ne hagyja ki! Egy friss, ropogós bagett is nagyon jól illik hozzá.