Hagyományos Karfiolleves
Ez egy hagyományos magyar leves, amelyet friss, karfiollal készítünk. Krémes, ízletes és tökéletes azoknak a napoknak, amikor valami könnyűt és egészségeset szeretnénk főzni.
Hozzávalók
Leves
- 1 ks közepes méretű karfiol
- 1 ks hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 11⁄2 l csirke vagy zöldség alaplé
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
- 1⁄2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1⁄2 teáskanál őrölt fehérbors
- 1 teáskanál só
Tálaláshoz
- 2 evőkanál aprított petrezselyem
Eljárás
A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a karfiolt pedig rózsáira szedjük. Egy nagy lábosba hevítsük fel az olajat vagy vajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Dinszteljük őket, amíg a hagyma üveges nem lesz.
Ezután adjuk hozzá a karfiolrósákat és a fűszereket. Keverjük össze, hogy minden rózsát befedjen a fűszeres olaj.
Öntsük hozzá az alaplevet, majd főzzük a levest, amíg a karfiol teljesen meg nem puhul. Ez általában 15-20 percig tart.
Ha a karfiol megpuhult, pürésítsük le a levest egy botmixer segítségével. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még egy kis alaplevet vagy vizet.
Tálaljuk a levest friss, aprított petrezselyemmel megszórva.