:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/3sQuB9MZlITfBvYGzx_M/cce4998986cc07a7ca10962d85d5e3.jpeg)
Forrás: Pixabay: Sephelonor
Házi forralt bor
A forralt bor elengedhetetlen a hűvös karácsonyi időszakban. Meleg és hívogató ízével tökéletes ital arra, hogy felmelegítsen egy hosszú, hideg nap után. Ezt a receptet minden évben elkészítem az ünnepi időszakban, és szeretett rituálévá vált nálunk. Az édes és a sós ízek egyensúlya a bor melegítő hatásával kombinálva egyszerűen ellenállhatatlan.
Hozzávalók
- 1 l száraz vörösbor
- 2 Fahéjrudak
- 8 Szegfűszeg
- 2 középső Narancsok
- 1 citrom
- 150 Gram cukor
- 1 csillagánizs
- 100 ml Amaretto vagy rum (nem kötelező)
Eljárás
A forralt bor elkészítéséhez először mossuk meg jól a bio narancsot és citromot. Ezután az egyik narancsot és a citromot szeletekre vágjuk. Úgy tapasztaltam, hogy ez extra citrusos ízt ad a forralt bornak.
Egy nagy serpenyőben tegyük bele a cukrot, a fahéjrudat, a csillagánizst és a szegfűszeget. Adjuk hozzá a citrom- és narancsszeleteket, és öntsük fel az egészet a vörösborral. Most melegítsük az egészet közepes lángon körülbelül 10-15 percig. Vigyázzunk, hogy a bor ne forrjon, különben az alkohol elpárolog.
Időnként megkeverjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és az ízek jól összeérjenek.
Ezután facsarja ki a második narancsot, és adja a levét a forralt borhoz. Ez friss és gyümölcsös ízt ad a forralt bornak.
Hagyja a forralt bort alacsony hőfokon további 30-45 percig ázni.
Tálalás előtt adjuk hozzá a forralt borhoz a választható amarettót vagy rumot, és keverjük jól össze. Ezáltal a forralt bor további ízt és egy kicsit több meleget kap.