Forrás: pixabay
Házi Kovászos uborka télire
A kovászos uborka egy hagyományos magyar savanyúság, amit télire készítenek el. Az uborkák savanyítása a kovászolt uborkalének köszönhető, amelyet otthon is könnyedén elő lehet állítani.
Hozzávalók
- 21⁄2 kg közepes méretű uborka
- 3 l víz
- 3 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 babérlevél
- 4 szem feketebors
- 4 gerezd fokhagyma
- friss kapor (ízlés szerint)
- 2 evőkanál kovászbaktérium tartalmú uborkalé
Eljárás
Mossuk meg alaposan az uborkákat, majd vágjuk le mindkét végüket. Csíkozzuk meg az uborkákat, vagy hagyjuk egészben a kisebbeket.
Egy nagy lábosban forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a sót, cukrot, babérlevelet, feketeborsot és fokhagymát. Keverjük össze, majd hagyjuk kihűlni.
Amikor a lé kihűlt, adjuk hozzá a kovászbaktérium tartalmú uborkalét, majd keverjük össze alaposan.
Rakjuk az uborkákat sterilizált üvegekbe, közben szórjunk rá friss kaporlevelet. Öntsük rá a kész kovászt, majd zárjuk le az üvegeket.
Tartsuk az üvegeket szobahőmérséken 4-5 napig, de minden nap nyissuk ki az üvegeket egy rövid ideig, hogy a levegő elmenjen belőle.
Miután az uborkák megfelelően besavanyodtak, tároljuk őket a hűtőszekrényben, és fogyasszuk el tél folyamán.