Forrás: Dar1930 via Getty Images
Házi répapörkölt német konyha
Ez a kiadós répapörkölt mindig is alapdarab volt a téli receptgyűjteményemben. Számtalan próbálkozás és javítás után mostanra sikerült egy olyan receptet létrehoznom, amely tökéletesen egyensúlyban tartja a rutabaga kiadós gazdagságát és könnyű gyökérzöldség ízét. Ennek a klasszikus német pörköltnek minden egyes kanáljával rá fogsz jönni, milyen jóleső és hívogató lehet egy téli este.
Hozzávalók
- 1 nagy répa
- 2 dögevő
- 1 hagyma
- 2 Burgonya
- 200 g Szeletelt szalonna
- 2 Tablespoon olaj
- 11⁄2 l zöldségleves
- só és bors ízlés szerint
- Frissen vágott petrezselyem a díszítéshez
Eljárás
A klasszikus német répapörkölt elkészítéséhez először hámozza meg és kockázza fel a répát, a sárgarépát és a burgonyát. Ez a zöldségkeverék harmonikus egyensúlyt eredményez az édesség és a keményítő között, ami kellemes mélységet ad a pörköltnek.
A hagymát és a szalonnát vágja apró darabokra. Süssük ropogósra a szalonnát, majd vegyük ki a fazékból, és tegyük félre.
Ugyanabban az edényben, amelyben a szalonnát megpirítottuk, hevítsük fel az olajat, és pirítsuk meg a hagymát, amíg áttetszővé válik. Ez extra aromát és mélységet ad a pörköltnek.
Most adjuk hozzá a felkockázott zöldségeket, és enyhén pirítsuk meg őket, mielőtt hozzáadnánk a levest. Főzzük körülbelül 25-30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A pörköltet sóval és borssal fűszerezzük. Ezután hozzáadjuk az előzőleg kisütött szalonnát, és további 5 percig főzzük.
Tálalás előtt díszítse a répapörköltet frissen vágott petrezselyemmel. A friss zöldek fokozzák a pörkölt rusztikus jellegét, és vizuálisan is vonzóbbá teszik az ételt.