Forrás: philly from Getty Images
Karácsonyi keksztekercs
A karácsonyi keksztekercsem egy eddig is népszerű recept, amit egy kis plusz kreativitással dobtam fel. Legutóbbi elkészítésekor szeretteim ragadták a szemüket a keksztekercsemre.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 125 g vaj
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál méz
- Fűszerek: fahéj, szegfűszeg gyömbér
- cukormáz a díszítéshez
Eljárás
Először is, szükséged lesz a szokásos sütési eszközökre és hozzávalókra. Fontos, hogy minőségi alapanyagokat használj, mert ezek teszik igazán tökéletessé a keksztekercset. A liszt, cukor, vaj és tojás a legfontosabbak, de a fűszerek és a cukormáz adják meg azt a különleges karácsonyi ízt és dizájnt.
A sütési folyamat elég egyenes előre: Összekeverjük a lisztet, cukrot, vajat, tojást, kakaóport, szódát, mézet és sót egy nagy tálban. A legjobb, ha kézzel dolgozol, mert így érzed jobban a tészta állagát. Keverd össze a keksztésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
Keverd hozzá a fűszereket például a fahéjat, szegfűszeget, a gyömbért. Ezek az ízek teszik igazán karácsonyivá a keksztekercset. Ne légy félénk a fűszerekkel - ám ne is túlozz vele, nehogy túlsózott vagy túlfűszerezett legyen a tésztád!
Ha a tésztád kész, tedd hűtőbe legalább 30 percre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ez nagyon fontos lépés, ne hagyd ki!
Ezután gyúrd ki a tésztát, és vágd ki a kívánt formájúra. Én a hagyományos téli, karácsonyi formákat szeretem használni, mint a hóemberek, csillagok és fenyőfák.
Az utolsó lépés az, hogy 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük a kekszeket. Figyelj rájuk, mert könnyen megégnek!
Ha kész, hagyd kihűlni őket, majd díszítsd cukormázzal. Kreatív lehetsz a díszítéssel, bármit használhatsz, ami a karácsonyi hangulatot idézi!