Forrás: Pixabay: PublicDomainPictures
Karácsonyi Mézeskalács
Ízletes és illatos mézeskalácsok, tökéletesek karácsonyra. Könnyen elkészíthetőek és tele vannak ünnepi ízekkel, mint a fahéj, a gyömbér és a melasz.
Hozzávalók
Tészta
- 3 csészék finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 kanalak őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál só
- 1 csésze Puha sótlan vaj
- 1 csésze kristálycukor
- 1 nagy tojás
- 1 csésze Nem kénezett melasz
- 2 kanalak vanília kivonat
Máz
- 3 csészék Porcukor
- 1 teáskanál Tiszta vanília kivonat
- 2 EL tej
Eljárás
Melegítse elő a sütőt 175°C-ra (350°F) és tegyen félre néhány pergamen papírt vagy tapadásmentes sütőlapot.
Egy nagy tálban szitálja össze a lisztet, a szódabikarbónát, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a sót.
Külön tálban keverje össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz. Ezután verje bele a tojást.
Keverje bele a melaszt és a vanília kivonatot a vajkeverékbe.
Fokozatosan adja hozzá a száraz összetevőket a nedvesekhez, csak annyira keverve, amíg össze nem áll.
Nyújtsa ki a tésztát 1/4 hüvelyk vastagságúra egy enyhén lisztezett felületen. Vágjon alakzatokat a kedvenc süteményszaggatójával.
Helyezze a kiszaggatott süteményeket az előkészített sütőlemezre, és süssük 8-10 percig, vagy amíg a szélek elkezdenek sötétedni.
Vegye ki a süteményeket a sütőből és hagyja hűlni őket a sütőlapokon 5 percig, majd helyezze őket egy hűtőrácsra.
Míg a sütemények hűlnek, készítse elő a mázat úgy, hogy összekeveri a porcukrot, a vaníliát és a tejet. A máz legyen sűrű, de önthető. Szükség esetén adjon hozzá több tejet.
Amint a sütemények kihűltek, díszítsd őket a bevonóval, és szórd meg cukorgyönggyel vagy egyéb díszítéssel, ha szeretnéd. Élvezd a házi készítésű karácsonyi mézeskalácsaidat!