:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/ahvJ3qGs4Ep2Wg0uVP0_/acc38e224e415493190efa4c7f8a41.png)
Forrás: canva
Karamellás cukorka
Noha a boltokban rengetegféle cukorka megtalálható, ám a saját kezűleg elkészített karamellás cukorka egyedi ízélményt nyújt. Gyereknapra, szülinapokra vagy csak úgy nassolási céllal is tökéletes választás lehet.
Hozzávalók
- 200 g cukor
- 5 evőkanál víz
- 2 evőkanál Méz
- 100 ml Tejszín
- egy csipet só
- 1 teáskanál vanília aroma
- 50 ks cukorkapapír
Eljárás
Kezdjük az alapanyagok előkészítésével: mérjük ki a cukrot, a vizet, a mézet, a tejszínt, a sót és a vanília aromát. Érdemes előre minden alapanyagot kimérni, hogy gördülékenyen menjen a főzés.
Egy edényben keverjük össze a cukrot, a vizet és a mézet. Azt javaslom, hogy közepes lángon kezdjétek, mert a cukor könnyen megég ha túl magas a hőmérséklet. Folyamatosan kevergesd, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Ha a cukor teljesen feloldódott, növeld a hőmérsékletet és főzd a masszát kb. 15 percig. Ezalatt a cukor aranyszínű karamellá alakul. Vigyázz, mert a forró cukor éget!
Amikor szép színe lett a cukornak, vedd le a tűzről a lábasban lévő karamellt, és óvatosan keverd hozzá a tejszínt. A forró cukortól a tejszín hevességgel fog reagálni, ne ijedj meg, ez így van rendjén!
Miután a tejszín hozzáadása után a massza kissé lehűlt, adjuk hozzá a sót és a vanília aromát. A karamella ízét igazán a só és a vanília teszi különlegessé, ne felejtsd ki őket!
A cukorkák formázásához ki kell várnod, míg a karamella kihűl és olyan állaga lesz, amit már könnyedén tudsz formázni. Célszerű már előre kivágni a cukorkapapírokat, hogy amint a karamella elérte a kellő állagot, azonnal nekifoghass a formázásnak.
Ha a karamella kész a formázásra, személy szerint ajánlok kesztyűt, hogy megvédje a kezed a ragadós masszától. Mindegyik cukorkát csavarj bele a papírba jól, hogy ne ragadjon össze a többivel.
Végül hagyd, hogy a becsomagolt cukorkák teljesen kihűljenek mielőtt megedzenéd.