:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/onuW3KbYOrDUh3xziEzq/096a51f960fb9e0237571c808e6b67.jpeg)
Forrás: Pixabay: Shy_Photographer
Kedvenc Libasült
A libasült az egyik kedvenc húsételünk a családban, melyet általában hétvégeken szoktunk elkészíteni, amikor az egész család otthon van. Sokszor a nagymamám receptje alapján dolgozom, aki nagyon nagy hangsúlyt fektetett a liba alapos sózására és a bőre alá töltött fűszerekre.
Hozzávalók
- 1 Minden liba
- só, bors
- 3 Szál Kakukkfű
- 2 Szál rozmaring
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 alma
- 2 hagyma
Eljárás
Tisztítsuk meg és szárítsuk meg a libát. Ez egy fontos lépés, mivel a liba minél szárazabb, annál ropogósabb lesz a bőre.
A libát alaposan sózzuk és borsozzuk belül és kívül. A nagymamám trükkje a fűszerezés volt az, hogy a liba bőre alá is szúr némi fokhagymát és fűszernövényeket, mint pl. a rozmaringot és a kakukkfüvet.
Töltsük meg a libát az almával és a hagymával. A töltelék megpuhul és átveszi a liba ízét, ami extra ízt ad az ételnek.
Tegyük egy sütőtálba a libát és előmelegített sütőben, közepes hőfokon nekünk kb. 2,5 óra alatt szokott megsülni. Fontos, hogy közben többször meglocsoljuk a liba levével, hogy ne száradjon ki.
Ha a liba bőre szépen megpirult és a húsa puha, kivehetjük a sütőből. Ne feledjük, a libát felvágáskor pihentetni kell legalább 15 percig.