Forrás: Pixabay
Klasszikus olasz Gombás rizotto
A gombás rizotto egy klasszikus olasz étel, amelyben a rizs a főszereplő. Ebben a verzióban gombával és parmezán sajttal dúsítva lesz igazán gusztusos. Az elkészítése bizonyos mértékben időigényes, de minden percre megéri várni.
Hozzávalók
- 40 g vaj
- 1 Közepes fej vöröshagyma
- 250 g rizs (pl. Arborio)
- 125 ml fehérbor
- 1 l zöldségleves alapleves
- 500 g gomba (pl. csiperke)
- 70 g parmezán sajt
- só és bors
- friss petrezselyem a tálaláshoz
Eljárás
Kevés vajon dinszteljük meg a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk, hogy az szépen befedődjön a zsiradékkal. Öntsük hozzá a bort, majd közepes lángon főzzük, amíg a rizs fel nem szívja.
Közben a maradék vajon pirítsuk meg a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk.
Amikor a rizs már beszívta a bort, kezdjünk el hozzáadni a zöldséglevest. Kevergetve főzzük tovább, és mindig csak annyi levest öntsünk hozzá, amennyit a rizs éppen beszív.
Amikor a rizs már majdnem kész, keverjük hozzá a gombát és a reszelt parmezán sajtot. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Adjunk hozzá egy kevés petrezselymet.
Tálaláskor szórjuk meg az ételt friss petrezselyemmel.