HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Kötött tészta leves saját kezűleg

A kötött tészta leves a magyar konyha egyik számos hagyományos tészta alapú levese. Maga a tészta saját kezűleg készül, egyes vidékeken ördöggaratnak is hívják. Rendkívül laktató és ízletes leves, különösen hideg téli napokra vagy összejövetelekre.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
4

A leveshez:

  • 1 ks vöröshagyma Hozzáadott
  • 2 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 2 ks sárgarépa Hozzáadott
  • 1 ks fehérrépa Hozzáadott
  • 1 ks petrezselyemgyökér Hozzáadott
  • 1 ks kisebb zellergumó Hozzáadott
  • 1 ks kisebb paszternák Hozzáadott
  • 50 ml olaj Hozzáadott
  • Só, őrölt fekete bors ízlés szerint Hozzáadott
  • 1 l víz Hozzáadott

A tésztához:

  • 200 g liszt Hozzáadott
  • 1 ks tojás Hozzáadott
  • csipet só Hozzáadott
  • 80 ml víz (szükség szerint) Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

70 perc.
1. Lépés

Először is készítsük el a tésztát. Egy tálba tegyünk lisztet, adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi vizet, hogy szilárd, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Gyúrjuk össze, majd letakarva pihentessük.

2. Lépés

A zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát is finomra vágjuk.

3. Lépés

Egy nagyobb fazékban hevítsünk olajat, majd dinszteljük meg rajta az aprított vöröshagymát. Amikor üveges lett, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk.

4. Lépés

Öntsük fel a zöldségeket vízzel, majd lassú tűzön, fedő alatt főzzük körülbelül egy órát.

5. Lépés

A pihentetett tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Ezután a darabokat szaggassuk a forrásban lévő levesbe, majd körülbelül 10-15 percig főzzük őket. Ha a tészta feljött a leves tetejére, készen is vagyunk.

6. Lépés

Tálaljuk forrón, friss kenyérrel.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új