Forrás: Pixabay
Kötött tészta leves saját kezűleg
A kötött tészta leves a magyar konyha egyik számos hagyományos tészta alapú levese. Maga a tészta saját kezűleg készül, egyes vidékeken ördöggaratnak is hívják. Rendkívül laktató és ízletes leves, különösen hideg téli napokra vagy összejövetelekre.
Hozzávalók
A leveshez:
- 1 ks vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ks sárgarépa
- 1 ks fehérrépa
- 1 ks petrezselyemgyökér
- 1 ks kisebb zellergumó
- 1 ks kisebb paszternák
- 50 ml olaj
- Só, őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 l víz
A tésztához:
- 200 g liszt
- 1 ks tojás
- csipet só
- 80 ml víz (szükség szerint)
Eljárás
Először is készítsük el a tésztát. Egy tálba tegyünk lisztet, adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi vizet, hogy szilárd, de jól gyúrható tésztát kapjunk. Gyúrjuk össze, majd letakarva pihentessük.
A zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk kis kockákra. A vöröshagymát és a fokhagymát is finomra vágjuk.
Egy nagyobb fazékban hevítsünk olajat, majd dinszteljük meg rajta az aprított vöröshagymát. Amikor üveges lett, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a többi zöldséget is. Sózzuk, borsozzuk.
Öntsük fel a zöldségeket vízzel, majd lassú tűzön, fedő alatt főzzük körülbelül egy órát.
A pihentetett tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd tetszőleges méretű darabokra vágjuk. Ezután a darabokat szaggassuk a forrásban lévő levesbe, majd körülbelül 10-15 percig főzzük őket. Ha a tészta feljött a leves tetejére, készen is vagyunk.
Tálaljuk forrón, friss kenyérrel.