HIRDETŐ

Kovászos kenyér

A házi kovászos kenyér legnagyobb előnye, hogy napokig friss és puha marad.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
1
  • 300 g friss kovász Hozzáadott
  • 500 g finomliszt Hozzáadott
  • 1 teáskanál Hozzáadott
  • 1 evőkanál olívaolaj Hozzáadott
  • víz Hozzáadott
  • 1 teáskanál szárított élesztő Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

60 perc.
1. Lépés

A kovász elkítéséhez keverjük össze a finomlisztet, az élesztőt és a a langyos vizet, majd keverjük össze gondosan. Takarjuk le tésztát és hagyjuk állni meleg helyen körülbelül 6-8 órán keresztül amíg a kovász buborékos és pehelyszerű nem lesz.

2. Lépés

A tészta elkészítése: Lassan adagoljuk a kovászhoz a lisztet miközben folyamatosan kevergetjük. A tészta akkor lesz készen, ha egyenletes és ruganyos állagú.

3. Lépés

A tészta kelesztése: Takarjuk le a tésztát egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk pihenni és kelni szobahőmérsékletű helyen 3-4 órán keresztül, amíg a tésztamennyiség nagyjából megduplázódik.

4. Lépés

A kenyér formázása liszttel hintett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd formázzuk tetszés szerint. (pl. hosszúkás cipót vagy gömb alakú kenyeret).

5. Lépés

5.Helyezzük a tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd hagyjuk még egyszer kelni letakarva, kb. 1 órán keresztül. Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

6. Lépés

Süssük a kenyeret előmelegített sütőben 30-35 percig, amíg a kenyér aranybarnára sül, kopogtatásra üres hangot ad.

7. Lépés

Hagyjuk kihűlni teljesen, majd szeleteljük fel és tálaljuk. A kovászos kenyér legfinomabb frissen tört vajjal és lekvárral.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új