Magyaros borsóleves galuskával
Egy hagyományos magyar étel, amelyet általában vasárnaponként főznek. Az ízletes és tápláló leves fő kelléke a sárgaborsó, amelyet vargányával és sonkával ízesítenek. A galuskák pedig finom, puha és szaftosak lesznek.
Hozzávalók
- 400 g sárgaborsó
- 1 Közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ks vargánya
- 150 g füstölt sonka
- 1 ks babérlevél
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk ölt piros paprika
- 1 tk só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- víz
- 2 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál bárányzsír
Eljárás
Előző este be kell áztatni a sárgaborsót.
A következő nap kockára vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, majd megdinszteljük őket.
Hozzáadjuk a vargányát, a füstölt sonkát, a babérlevelet, azőrölt köményt és az őrölt piros paprikát.
Hozzáadjuk az áztatott borsót és fedő alatt kb. 1-15. Ha a borsó már puha, akkor kivesszük a babérlevelet, majd botmixerrel pürésítjük a levest.
Hozzáadjuk a sót és a fekete borsot, majd még forralj.
A galuskákhoz először összekeverjük a tojásokat és a lisztet, majd fél órára hűtőbe tesszük.
A tésztát galuskákat formázunk, és egy serpenyőben bárányzsíron mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A galuskákat a borsólevesbe szórjuk, és forraljuk még néhány percig.