Forrás: https://unsplash.com/s/photos/cherry-cake
Meggyes potyogtatós sütemény
Ez a recept egy finom és könnyen elkészíthető magyar étel, amely ínycsiklandóan illatos és ízletes. A potyogtatós egy szaftos, krumplis tészta, amelyet tejjel ésjással együtt készítünk. A Meggyes Potyogtatós egy ú változat, ahol friss meget adunk hozzá, hogy édes-savanykás ízvilágot kapjunk.
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 3 evőkanál liszt
- 2 ks tojás
- 1 dl tej
- 1 kk só
- 1 csipet bors
- 2 Maroknyi friss meggy
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
Eljárás
Először is megmossuk és meghámozzuk a krumplit, majd nagyobb darabokra vágjuk.
Főzzük fel a krumplit bő, sós vízben, majd amikor megpuhult, szűrjük le a vizet és hagyjuk kihűlni.
Amikor a krumpli teljesen kihűlt, egy tálban törjük össze pépesre.
Adjuk hozzá a tejet, a lisztet, a tojásokat, a sót és a borsot, majd alaposan keverjük össze.
Az ízesített tésztából nagyjából teniszlabda méretű gombócokat formázunk6. Egy serpenyőt hevítsünk fel közepes lángon, majd adj hozzá a vajat.
Amikor a vaj teljesen felolvadt, kezdjük el az egyes gombócokat kis pogácsákká lapítani helyezzük a serpenyőbe.
Süssük a gombócokat két oldalról, amíg aranybarna és ropogós lesz.
Közben a meggyet mossuk, magozzuk ki és keverjük össze egy evőkan cukorral.
A potyogtatós készítésénél citromlével szokták tálalni, ez az ételhez is illik hozzáadni egy kevéset az édeskés ízt kiemelve.
Tálaláskor tegyük az elkészült potyogtatós szeleteket egy tányérra, és tetejére helyezzük arozott meggyet.
Az eredmény egy friss, íz és tápláló étel, amely garantáltan elnyeri azész család tetszését.