Forrás: Youtube
Mézes krémes
Finom, ízletes, hagyományos desszert. Laktató és mutatós tortaként is megsüthető.
Hozzávalók
Tésztához
- 150 g porcukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál méz
- 50 ml tej
- 300 g sima liszt
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- 30 g vaj
Töltelékhez
- 500 ml tej
- 60 g búzadara
- 1⁄2 teáskanál vanília kivonat
- 50 g vaj
- 60 g porcukor
- 200 g baracklekvár
Tetejére
- 2 evőkanál porcukor
- 25 g vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 4 tk víz
Eljárás
A töltelék elkészítése: a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és felforraljuk. Ezután vegyük le a tűzről és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát, majd helyezzük vissza a főzőlapra és főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni, néha keverjük át. A vajat és a cukrot egy külön tálban keverjük habosra.
A tészta elkészítése: a cukrot, a sót, a mézet, a tejet és a vajat olvasszuk fel egy lábasban. Öntsük át egy tálba, és adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a tojást. Gyúrjuk tésztává és osszuk 4 egyenlő részre. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk őket, tepsire helyezzük, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben 4-5 perc alatt megsütjük.
Miután a lapok kihűltek, a krémes vajas tölteléket a búzadara keverékkel összekeverjük és ezzel kenjük meg az első lapot. A következő lapot baracklekvárral kenjük meg, a harmadik lapot pedig ismét a töltelékkel. a negyedik lapot az alábbi mázzal öntjük le:
Egy kis lábasban forraljuk fel a cukrot, a kakaóport és a vizet. Körülbelül 2 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat.
Szeletelés előtt tegyük hűtőbe egy éjszakára.