Nyári édes baracklekvár
A baracklekvár egy magyar specialitás, amit gyakran fogyasztanak kenyérre kenve vagy sütemények töltelént. Az édes, gyümölcsös ízű lekvár tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára.
Hozzávalók
- 2 kg érett barack
- 1 kg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál kemítő (opcionális)
Eljárás
A barackokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk és felkockázzuk.
Egy nagy lábasban összekeverjük a barackokat.
A lábast közepes tűzre állítjuk, felforraljuk a keveréket. Ezután lassú tűzön addig főzzük, amíg a barackok megpuhulnak és a lekvár sűrűsödni kezd.
Ehhez a keményítőt kevés hideg vízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a főzött lekvárhoz. Folyamatos keverés mellett addig főzzük tovább, míg a keményítő teljesen elkeveredik és a lekvár besűrüsödik.
Amikor elértük a kívánt sűrűséget, a lekvárt üvegekbe töltjük és azonnal lezárjuk az üvegeket. Száraz, hűvös helyen tároljuk.