Forrás: Youtube
Olasz rizottó a mediterrán finomság
Olasz különlegesség, el se hinnétek milyen finom!
Hozzávalók
A rizottóhoz
- 30 g bacon
- 2 ek olívaolaj
- Fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g rizottó rizs pl Arborio
- 100 ml fehérbor
- 1 l zöldségalaplé
- 1 ks articsóka
- 1 ks citrom
- 30 g aszalt paradicsom
- 30 g olívabogyó
- 2 ek mascarpone
- 25 g parmezán
- 50 g vaj
A tálaláshoz
- csokor bazsalikom
- pár csepp olívaolaj
- frissen őrölt bors
Eljárás
Egy lábast közepes lángon felhevítünk, rádobjuk a felkockázott szalonnát, és rálocsoljuk az olívaolajat. Amíg pirul, finomra vágjuk a hagymát és felaprítjuk a fokhagymát is. A hagymákat rádobjuk a kipirított szalonnára, és kb. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezt is kicsit lepirítjuk, és felöntjük a fehérborral. A bort elforraljuk, és felöntjük annyi zöldségalaplével, ami épp hogy ellepi.
Mikor elfőtt az alaplé és a rizs kezd picit letapadni, újra felöntjük, de ügyeljünk rá, hogy mindig csak annyi alaplevet öntsünk rá, ami éppen ellepi. Ezzel a technikával főzzük a rizst fogkeményre.
Közben előkészítjük az articsókát: körben leszedjük a leveleit, amíg el nem jutunk a középső zsenge részig, levágjuk a szárát és a zsenge levelek alatti puha résznél is elvágjuk. A megmaradt articsókát meghámozzuk, a folyamat közben néha jeges citromos vízbe mártjuk, nehogy bebarnuljon, majd a középső szőrös részt egy karalábévájó segítségével kivájjuk. Ezután feldaraboljuk az articsókát, és a készülő rizottóhoz adjuk.
Felcsíkozzuk a szárított paradicsomot és felaprítjuk az olívabogyót is. Amikor a rizs állaga megfelelő, ezeket is hozzádobjuk és félrehúzzuk a tűzről. Hozzákeverjük a mascarponét, a reszelt parmezánt és a vajat, majd bazsalikomlevelekkel, pár csepp olívaolajjal és frissen őrölt borssal tálaljuk.