Öregtésztás kenyér
A öregtésztás kenyér tartalmas, rostokban gazdag és ízletes sütőipari termék. A kovászosság hosszú tenyésztési ideje jóval több ízt és textúrát ad a kenyérnek, mint a hagyományos élesztővel készült kenyér. Figyelem, a kenyér elkészítése többnapos folyamat, de a várakozás megéri a csodálatos eredményt!
Hozzávalók
- 200 g öregtészta (kovász)
- 500 g kenyeremliszt
- 340 ml víz
- 10 g konyhasó
- 2 g friss élesztő (opcionális)
Eljárás
Nap: Keverjük össze a vízben az öregtésztát, adjuk hozzá a lisztet és a sót. Keverjük az összetevőket, amíg a liszt el nem kezd nedvesedni, hagyjuk 20 percig pihenni.
Keverjük az összetevőket addig, amíg jól össze nem állnak. Hagyjuk a tésztát 2 órán át pihenni.
Nap: Gyúrjuk át a tésztát és hagyjuk pihenni újabb 2 órán át.
A tészta kelesztésre kerül egy bő beolajozott edénybe, és 12-24 órán át hűtőben pihen.
Nap: Formázzuk a kenyeret és előmelegítjük a sütőt 250°C-ra. Sütjük a kenyeret körülbelül 30 percig, vagy amíg a belső hőmérséklet 95°C-ra nem emelkedik.