Őszibarack befőtt
A sokféle zamat és textú miatt ideális választás a hűvös őszi estékre.
Hozzávalók
- 1 kg érett, de még kemény őszibarack
- 2 evőkanál citromlé
- 2 dl víz
- 1 vaníliarúd
- 2 szegfűszeg
Eljárás
1 A őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk és kimagozzuk.
Egy nagy fazékban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a cukrot és a citromlét. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
A felforrt cukorszirupba tesszük az őszibarackot, majd hozzáadjuk a vaníliarudat és a szegfűszeget.
Lefedjük a fazekat, és közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg az őszibarackok puhulnak, de még formátlanok maradnak.
Amikor az őszibarackokat szépen lecsöpögtetjük, és befejtjük befőttes üvegbe. A cukorszirupot visszatesszük a tűzhelyre, és további 10 percig főzzük, hogy sűrűsödjön.
A forró cukorszirupot az őszibarackra öntjük, majd jól lezárjuk az üvegeket.
A tetejét lezárjuk és hagyjuk lehűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk, amíg teljesen kihűl.