Paradicsomszósz télire
Élvezzük a friss paradicsom ízét még a tél közepén is ezzel a könnyen elkészíthető, ízletes paradicsomszósz recepttel. Tökéletes a tésztafélékhez, pizzához, ragukhoz és sok más ételhez.
Hozzávalók
- 5 kg friss paradicsom
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- Friss bazsalikom, oregánó szerint ízlés szerint
Eljárás
Mossa meg a paradicsomokat, vágja ki a magházukat és darabolja fel őket. Ha ideje van, forrázzon le forró vízzel, majd hidegben hagyja néhány percig, hogy könnyebb legyen a bőrt eltávolítani.
Aprítson fel két nagy vöröshagyma és az öt gerezd fokhagymát.
Melegítsen fel két evőkanál olívaolajat egy nagy fazekban, majd dinsztelje meg az aprított hagymát és fokhagymát, amíg üveges nem lesz.
Adja hozzá a felaprított paradicsomot, cukrot, sót és borsot a fazékhoz. Keverje össze, hogy mindent jól összekeverjen.
Hagyja a szószt legalább 2 órán keresztül alacsony hőfokon főni, közben időnként keverve.
Adja hozzá bazsalikomot és oregánót ízlés szerint. A fűszerezés minden esetben a saját ízlésedtől függ.
Ha sűrűbb szószt szeretne, főzze tovább alacsony hőfokon. Ha a szósz elérte a kívánt állagot, távolítsa el a tűzről és hagyja hűlni.
Töltsön sterilizált üvegbe és tároljon hűvös, sötét helyen.