Forrás: canva
Paszternák krémleves
A paszternák krémleves az egyik kedvencem. Olyankor érzem igazán a téli esték melegségét, mikor ezt a mennyei levest főzöm.
Hozzávalók
- 500 g paszternák
- 300 g sárgarépa
- 3 ek vaj
- 1 Közepes hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alap
- só, bors
- 1 csokor Petrezselyem
Eljárás
A paszternákot és a sárgarépát meghámozzuk, majd felkockázzuk. Itt fontos, hogy mindkettő nagyjából azonos méretű legyen - így a főzési idő is hasonló lesz.
A hagymát és a fokhagymát szintén aprítsuk fel.
Egy nagy fazékban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a hagymát és fokhagymát, majd dinszteljük őket néhány percig - csak éppen addig, amíg üveges lesz a hagyma, de nem barnul meg.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott paszternákot és sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk őket párolódni a fedél alatt közepes lángon, kb. 10 percig.
Ha a zöldségek kezdenek megpuhulni, öntsük hozzá a zöldségleves alapot. Nekem általában házi alaplevem van, de bolti is megteszi, ha épp nincs otthon.
Hagyjuk főni a levest 20-25 percig, vagy addig, amíg a zöldségek már teljesen puhaak lesznek.
Ha a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tűzről a levest, és pürésítsük simára egy botmixerrel.
Szükség esetén utána is még sózhatjuk, borsozhatjuk, és ha szeretnénk, díszíthetjük némi friss petrezselyemmel.