Forrás: Freepik
Puha és rágós karamellás cukorkák
Vajas édességével és puha, engedékeny textúrájával ezek a karamellás cukorkák elolvadnak a szájban.
Hozzávalók
- 1 csésze kristálycukor
- 3⁄4 csésze Könnyű kukoricaszirup
- 1⁄2 csésze sótlan vaj
- 1⁄2 csésze cukrozott sűrített tej
- 1⁄4 teáskanál só
- 2 teáskanál vanília kivonat
Eljárás
Egy nehéz lábasban, közepes lángon keverje össze a cukrot, a kukoricaszirupot, a vajat, a cukrozott sűrített tejet és a sót. Keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ez a lépés kulcsfontosságú a sima karamellás állag biztosítása érdekében, ezért szánjon rá időt, és keverje alaposan.
Folytassa a főzést folyamatos keverés közben. Ez egy kicsit intenzív lehet, de higgye el, a folyamatos keverés a titka annak, hogy tökéletes rágós állagot kapjon. Addig főzzük, amíg a keverék el nem éri a 235 Fahrenheit-fokot, vagy amíg egy kis mennyiséget hideg vízbe dobva a keverékből egy puha golyót nem formál, amely ellapul, amikor kivesszük a vízből.
Ha ezt a fázist elérte, vegye le a serpenyőt a tűzről, és keverje bele a vaníliakivonatot. Öntse ezt a forró keveréket egy vajazott vagy pergamenttel kibélelt 8 hüvelykes négyzet alakú tálba. Hagyja teljesen kihűlni.
Ha kihűlt, vágja ezeket a finomságokat kis négyzetekre. Használjon zsírozott kést, hogy megkönnyítse a folyamatot. Itt a türelem a kulcs, hogy egyenletes méretű kis falatokat kapjunk.
A felvágott karamellákat csomagolja be viaszpapírba, és tárolja őket légmentesen záródó edényben. Megfelelő tárolás esetén akár két hétig is eltartható, de tapasztalatom szerint valószínűleg már jóval korábban elfogynak!