Forrás: Alexander Mychko for dreamstime
"Rakott Krumpli" magyar specialitás
Ez az egyik kedvenc magyar receptem, amely generációk óta öröklődik a családomban. A rakott krumpli egy magyar étel, amely burgonyából, tejfölből, kolbászból és tojásból áll. Rakott formában készül, a hozzávalókat egymásra halmozzák. Tökéletes a hideg téli napokon, és mindig nagy sikert arat a családi összejöveteleken.
Hozzávalók
- 1 kg Burgonya
- 4 Tojás
- 200 g füstölt kolbász
- 200 g Tejföl
- só és bors ízlés szerint
- 1 Tablespoon Vaj a lábas zsírozásához
Eljárás
A Rakott Krumpli elkészítéséhez először hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk 1 cm vastag szeletekre. Javaslom, hogy viaszos burgonyát használjunk, mivel az jobban megőrzi a formáját sütés közben.
Egy nagy fazék sós vízben főzzük a burgonyát, amíg megpuhul, de nem esik szét. Ez általában körülbelül 15 percet vesz igénybe.
Amíg a burgonya fő, főzzük keményre a tojásokat.
Vágja a kolbászt vékony szeletekre. Bármilyen füstölt kolbászt használhatunk, de én a magyar kolbászt kedvelem.
Amikor a tojások keményre főttek, öblítse le őket hideg vízzel, és hámozza meg őket. Ezután szeletekre vágjuk őket.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, amíg előkészítjük a tepsit.
Kenje ki a tepsit vajjal, hogy semmi ne ragadjon rá.
Most rétegezze a hozzávalókat a tepsibe: kezdje egy réteg burgonyával, majd egy réteg tojással és egy réteg kolbásszal. Ismételje ezt a folyamatot, amíg az összes hozzávaló el nem fogy, és a tetején egy réteg burgonyával fejezze be.
Az egészet egyenletesen bevonjuk tejföllel. Ez krémes állagot ad a ragunak, és fokozza az ízét.
Süssük a Rakott Krumpli rakottat előmelegített sütőben kb. 30 percig, amíg a teteje enyhén megbarnul, és a sütés csodálatos aromát áraszt.