Forrás: canva:monkey business images
Rilette
Ezt a receptet már többször elkészítettem, a család imádja. Igazán különleges fogás, és a paradicsom chutney-val való tálalása csak fokozza az élvezeteket. Az előkészítése nem bonyolult, de időigényes - ideális olyan alkalmakra, amikor szeretnél valami igazán finomat és különlegeset az asztalra ten
Hozzávalók
- 500 g sertésszűz
- 1 Fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 100 g vaj
- 1 evőkanál Szárított rozmaring
- 100 ml fehérbor
- só, bors
- 2 ks kaliforniai paprika
- 300 g paradicsom
- 1 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál barna cukor
Eljárás
Vágjuk fel a húst nagyobb darabokra, a hagymát és a fokhagymát pedig apróra. Tegyük egy nagy serpenyőbe a vajjal, a rozmaringgal, sóval és borssal. Pároljuk lassú tűzön, míg a hús megpuhul.
Amikor a hús már kellően puha, adjuk hozzá a fehérbort, és főzzük tovább, míg a bor el nem párolog. Közben a húst villával széttépkedjük, hogy szálkás állagot kapjon.
A húst tegyük egy tálba, és hagyjuk kihűlni. Ezután tegyük hűtőbe legalább két órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Amíg a hús pihen, készítsünk el egy paradicsom chutney-t. Ehhez vágjuk fel a paprikát és a paradicsomot, majd tegyük egy serpenyőbe a balzsamecettel és a cukorral. Főzzük, míg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak, és a chutney szép sűrű állagot nem kap.
Tálaljuk a rilette-et pirított kenyérrel és a friss paradicsom chutney-val.