:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/aoWphQoYavJTKOpfBxO2/b824b6faa77ef7d497dd22adcd6dea.jpeg)
Forrás: HHLtDave5 from Getty Images
Sablé keksz
A sablé keksz egy klasszikus francia tejes keksz, amelynek névadója a 'sablé', ami homokot jelent. A keksz tényleg olyan, mintha homoktorta lenne: morzsalékos, de egyben omlós is. Tökéletes választás teához vagy kávéhoz.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 40 g porcukor
- 1 csípetnyi só
- 150 g hideg vaj
- 4 g vanília aroma
- 1 ks tojás
Eljárás
A lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy tálban.
Adjuk hozzá a hideg vajat és gyorsan dolgozzuk össze az összetevőket.
Adjuk hozzá a vanília aromát és a tojást, majd gyúrjuk össze a tésztát.
Formázzunk hengert a tésztából, tekerjük be folpackba és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Vágjuk fel a tésztahengert kb. 1 cm vastag kekszekre, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
Süssük a kekszeket 10-12 percig, vagy amíg a széleik aranybarnák lesznek.
Hagyjuk a kekszeket a tepsin hűlni néhány percig, majd helyezzük rácsra, hogy teljesen kihűljenek.