:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/hu/recipe/VwLjP9huMwnrxD4ysWiO/c2f28ffdcd34e7ac110e1942e8d18a.png)
Selymes francia crème brûlée
Ha választanom kell a francia desszertek közül, a Créme Brulée a kedvencem: selymes, vaníliás, főzött krém és roppanós karamell alkotja ezt a tökéletes édességet.
Hozzávalók
- 500 ml tejszín
- 1 vaníliúd
- 6 tojás sárgája
- 120 g cukor
- 4 evőkanál kristálycukor
Eljárás
Melegítsük fel a tejszínt közepes lángon, majd adjuk hozzá a vaníliát és hagyjuk állni 15 percig.
Keverjük össze a tojás sárgákat és a cukrot, majd lassan adjuk hozzá a tejszínt, folyamatosan keverve.
Szűrjük át a krémet, majd osszuk szét 4 tégelyben.
Helyezzük a tégelyeket egy tepsibe és töltsük fel a tepsit vízzel, amíg majdnem ellepi a tégelyek alsó harmadát.
Süssük 170 fokon, amíg a krém megdermed, kb. 45-50 percig.
Hagyjuk kihűlni a tálakban, majd tegyük be a hűtőbe legalább 1 órára, de akár egy éjszakára is.
Szórjuk meg a lereszelt kristálycukorral, majd égessük meg a cukrot egy szakácségővel vagy karamellízáló pisztollyal.
Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg a cukor karamellizálódik, majd tálaljuk.