Forrás: freepik
Szilva csatni
Ez az édes és savanykás lekvár tökéletes kiegészítője lehet húsételeknek, kenyereknek vagy süteményeknek
Hozzávalók
- 1 kg szilva
- 500 g cukor
- 2 ks citrom leve és reszelt héja
- 1 ks fahéjrúd
- 5 ks szegfűszeg
- 1 ks vaníliarúd
- 2 dl rum
Eljárás
A szilvákat mossa meg, távolítsa el a magokat és vágja negyedekbe.
Tegye a szilvákat egy nagy lábasba, adjon hozzá cukrot, a két citrom levét és reszelt héját, a fahéjrudat, a szegfűszeget és a vaníliarúdot.
Főzze a szilvás keveréket közepes lángra állított tűzön, amíg a gyümölcsök megpuhulnak és a cukor teljesen felolvad (kb. 30-40 perc).
Amikor a gyümölcs megpuhult, zúzza össze egy fakanállal, hogy a csatni textúrája pépes legyen.
Főzze a csatnit további 30-40 percig, míg a keverék vastag és lekvárszerű lesz.
Amikor a csatni elérte a kívánt állagot, vegye le a tűzről, és keverje bele a rumot.
Töltsön csatnit tiszta, fertőtlenített befőttes üvegekbe, majd csavarja le a tetejét.
Hagyja a csatnit teljesen kihűlni, mielőtt a hűtőbe rakná.
A szilva csatni akár egy évig is eltartható hűtőszekrényben, ha lezárt üvegben tárolja. Ne felejtse el, hogy minden használat után tiszta kanállal merítsen a csatniból, hogy minimalizálja a baktériumok bejutásának esélyét.