Forrás: Youtube
Tartalmas sűrű bableves füstölt hússal
A bableves mindig finom, de ha engem kérdeztek füstölt hússal igazi.
Hozzávalók
Hozzávalók
- 30 dkg szárazbab
- 40 dkg tarja csülök vagy füstölt karaj
- Minden bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 ks babérlevél
- 11⁄2 l alaplé vagy víz
- 2 Szál sárgarépa
- 1 Szál fehérrépa
- 1⁄2 ks zellergumó
- 1 ks karalábé
- friss petrezselyemzöld
- só
A rántáshoz
- 3 ek olaj
- 1 ek liszt
- 1 tk őrölt pirospaprika
Eljárás
A babot előző este hideg vízbe beáztatjuk.
Másnap a füstölt húst, a beáztatott és leszűrt babot, a megpucolt egész fokhagymát és vöröshagymát, egész borsot, babérlevelet egy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Alacsony hőfokon egy órán át főzzük, közben kóstolgatjuk, hogy elég füstös, sós-e a leve.
Ezután hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a petrezselymet és addig főzzük, amíg a levesben minden átpuhul. Ha úgy érezzük, sózzuk még.
A rántás elkészítéséhez az olajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve megpirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Végül beleöntjük a levesbe és összeforraljuk.
Ha a család szeretné, tehetünk még bele csipetkét, de anélkül is nagyon gazdag és finom.