Forrás: Pixabay: Hans
Tökéletes őszi zsíros almás pite
Ez a zsíros almás pite tökéletes őszi íz, így szinte bármilyen alkalomra ideális. Készíts egy nagy adagot, mert a családod biztosan újra kérni fogja!
Hozzávalók
- 6 nagy alma
- 250 g vaj
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 1 Csésze zsemlemorzsa
- 1 teáskanál Fahéj
- A rajongók kedvéért, ha szereti az ízek kavalkádját pár szem meggyel áfonyával is kiegészítheti
Eljárás
Mindenekelőtt húzzuk fel a vajból, cukorból, lisztből, tojásból és egy csipetnyi sóból a tésztát. Ne aggódj, ha közepesen morzsalékos, ez így normális. Gyúrjuk össze a tésztát, és tegyük hűtőbe pihenni minimum 30 percre. Az én tapasztalatom szerint általában 30-40 perc szükséges, de egy kis extra idő nem árthat, hogy tökéletesen pihenjen a tészta.
Amíg a tészta pihen, hámozzuk meg az almákat és vágjuk vékony szeletekre. Öntsd a szeletekre a fahéjat, így mennyei íze lesz majd.
Végy elő egy közepes méretű sütőformát és vajazd ki.
A megpihent tésztából nyújtson ki egy kisebb részt, hogy kibélelje vele az alját és oldalát a forma.
Szórjunk rá zsemlemorzsát, de ennél ne spóroljunk, bőven lehet használni. Így a pite teteje ropogósabb lesz.
Rendezd el az almákat a formában az előkészített tészta alapon. Ha úgy döntesz, hogy hozzáadsz néhány extra gyümölcsöt, mint például meggyet vagy áfonyát, itt az ideje ezt megtenni.
A maradék tésztából formázz rácsot a pite tetejére. Nem kell tökéletesnek lennie. A rustikus megjelenés vonzóvá és otthonossá teszi a pitét.
Süsd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg gyönyörű aranybarnává nem válik. Az én tapasztalatom azt mutatja, hogy néha jobb, ha a sütési idő végén ellenőrzöm a pitet, mert minden sütő másképp működik.
Távolítsd el a pitet a sütőből és hagyd meg pár percig hűlni, amikor kivettük a sütőből.