Forrás: Pixabay
Zakuszka télire, az igazi ínyencség
A zakuszka télire egy igazi ínyencség, mely elsősorban a közel-keleti és balkáni konyhákban terjedt el. Főleg hideg téli napokon, tartósított formában kerül elő a kamrából. A fűszerezése és a zöldségek gazdag ízvilága kiválóan illik a friss, ropogós kenyérhez, de húsételek mellé is tökéletes garnitúra.
Hozzávalók
- 1 kg padlizsán
- 1 kg Paprika
- 1 kg paradicsom
- 1⁄2 kg vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 100 ml étolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál ecet
Eljárás
A padlizsánokat megmossuk, majd a tetejüket levágva sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a húsa megpuhul.
A paprikákat és a paradicsomot szintén megmossuk és a sütőben megpörköljük.
A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk és apróra vágjuk.
A padlizsánok hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és kiszedjük a magjaikat. Ezután durvára vágjuk.
A megpörkölt paprikákat és paradicsomokat szintén meghámozzuk és darabokra vágjuk.
Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a padlizsánt, paprikát és paradicsomot is.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, majd alacsony lángon kb. 1 órán keresztül főzzük, amíg a zöldségek teljesen össze nem roppannak.
Steril üvegekbe töltjük a zakuszkát, majd lezárjuk őket. Egy nagy lábasba téve, alacsony lángon kb. 30 percig felforraljuk őket, hogy tartósítás céljából elpusztítsuk a baktériumokat.
Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk a téli napokra.