HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Zakuszka télire, az igazi ínyencség

A zakuszka télire egy igazi ínyencség, mely elsősorban a közel-keleti és balkáni konyhákban terjedt el. Főleg hideg téli napokon, tartósított formában kerül elő a kamrából. A fűszerezése és a zöldségek gazdag ízvilága kiválóan illik a friss, ropogós kenyérhez, de húsételek mellé is tökéletes garnitúra.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 1 kg padlizsán Hozzáadott
  • 1 kg Paprika Hozzáadott
  • 1 kg paradicsom Hozzáadott
  • 12 kg vöröshagyma Hozzáadott
  • 10 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 100 ml étolaj Hozzáadott
  • só, bors ízlés szerint Hozzáadott
  • 1 teáskanál cukor Hozzáadott
  • 1 teáskanál ecet Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A padlizsánokat megmossuk, majd a tetejüket levágva sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a húsa megpuhul.

2. Lépés

A paprikákat és a paradicsomot szintén megmossuk és a sütőben megpörköljük.

3. Lépés

A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk és apróra vágjuk.

4. Lépés

A padlizsánok hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és kiszedjük a magjaikat. Ezután durvára vágjuk.

5. Lépés

A megpörkölt paprikákat és paradicsomokat szintén meghámozzuk és darabokra vágjuk.

6. Lépés

Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a padlizsánt, paprikát és paradicsomot is.

7. Lépés

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, majd alacsony lángon kb. 1 órán keresztül főzzük, amíg a zöldségek teljesen össze nem roppannak.

8. Lépés

Steril üvegekbe töltjük a zakuszkát, majd lezárjuk őket. Egy nagy lábasba téve, alacsony lángon kb. 30 percig felforraljuk őket, hogy tartósítás céljából elpusztítsuk a baktériumokat.

9. Lépés

Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk a téli napokra.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új

Top kategóriák

Túró

281 receptek

Olcsó ételek

500 receptek

Sütemények

829 receptek

Ebéd

2585 receptek

Tészta

352 receptek

Mascarpone

140 receptek

Húsételek

1230 receptek

Szilva

94 receptek