HIRDETŐ

Forrás: Pixabay

Zakuszka télire, az igazi ínyencség

A zakuszka télire egy igazi ínyencség, mely elsősorban a közel-keleti és balkáni konyhákban terjedt el. Főleg hideg téli napokon, tartósított formában kerül elő a kamrából. A fűszerezése és a zöldségek gazdag ízvilága kiválóan illik a friss, ropogós kenyérhez, de húsételek mellé is tökéletes garnitúra.

HIRDETŐ

Hozzávalók

adagok száma
6
  • 1 kg padlizsán Hozzáadott
  • 1 kg Paprika Hozzáadott
  • 1 kg paradicsom Hozzáadott
  • 12 kg vöröshagyma Hozzáadott
  • 10 gerezd fokhagyma Hozzáadott
  • 100 ml étolaj Hozzáadott
  • só, bors ízlés szerint Hozzáadott
  • 1 teáskanál cukor Hozzáadott
  • 1 teáskanál ecet Hozzáadott
HIRDETŐ

Eljárás

120 perc.
1. Lépés

A padlizsánokat megmossuk, majd a tetejüket levágva sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a húsa megpuhul.

2. Lépés

A paprikákat és a paradicsomot szintén megmossuk és a sütőben megpörköljük.

3. Lépés

A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk és apróra vágjuk.

4. Lépés

A padlizsánok hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk és kiszedjük a magjaikat. Ezután durvára vágjuk.

5. Lépés

A megpörkölt paprikákat és paradicsomokat szintén meghámozzuk és darabokra vágjuk.

6. Lépés

Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a padlizsánt, paprikát és paradicsomot is.

7. Lépés

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, majd alacsony lángon kb. 1 órán keresztül főzzük, amíg a zöldségek teljesen össze nem roppannak.

8. Lépés

Steril üvegekbe töltjük a zakuszkát, majd lezárjuk őket. Egy nagy lábasba téve, alacsony lángon kb. 30 percig felforraljuk őket, hogy tartósítás céljából elpusztítsuk a baktériumokat.

9. Lépés

Kihűlés után sötét, hűvös helyen tároljuk a téli napokra.

A legújabb receptek

A legújabb receptek

Reels

Új