Zamatos, fűszeres Dinsztelt paprika télire
A dinsztelt paprika téli verziója bővelkedik zamatos, fűszeres ízben, és dúsíthatja téli leveseit, pörkölteseit. Konzervált formában hosszabb ideig tárolható és a hideg hónapokban is fogyasztható.
Hozzávalók
- 2 kg kápia paprika
- 500 ml étolaj (szőlőmag, vagy olíva)
- 1 Fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál őrölt piros paprika
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 citrom leve
Eljárás
Mossuk meg a paprikákat, tisztítsuk meg a magjuktól, és vágjuk 1 cm széles és hosszú csíkokra.
A hagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.
Nagy lábosban melegítsük fel az olajat, s dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát, amíg aranybarna nem lesz.
Adjuk hozzá a őrölt pirospaprikát, sót, cukrot és a bort, majd jól keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá a paprikát, majd főzzük 2 és fél órán keresztül, közbeni folyamatos kevergetéssel.
Az elkészült paprikához adjunk hozzá a citrom levét, majd keverjük át.
A forró paprikát töltsük bele a tiszta, előmelegített befőttes üvegekbe, majd zárjuk le őket.
Helyezzük vízfürdőbe, és így pasztőrözzük 15-20 percig.