Forrás: Pixabay: ailinder
Zöldbors mártás
Ez a zöldbors mártás egyik kedvencem, mivel nem csak finom, hanem egészséges is, és az elkészítése gyorsan, zökkenőmentesen megy. Emlékszem, amikor először készítettem el ezt a mártást, minden összetevőt nagyon aprólékosan válogattam össze a piacon, hogy a végén csak a legfrissebb hozzávalókból dolgozzak.
Hozzávalók
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 Fej hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 Csésze zöldbors
- 1 Csésze húsleves
- 2 evőkanál liszt
- só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
Eljárás
Melegítsd elő a serpenyőt közepes hőfokra, majd adj hozzá olívaolajat és vajat. Fontos, hogy várj, amíg a vaj teljesen elolvad és összekeveredik az olajjal - ez adja meg a mártás alapját, segíti az ízek összeérését.
Dobd bele az apróra vágott hagymát és fokhagymát, pirítsd őket 2-3 percig, amíg aranybarna színűek nem lesznek. Ügyelj rá, hogy ne égjenek oda, különben keserű lesz a mártás.
Add hozzá a zöldborsot és kicsit pirítsd meg őket is, körülbelül 5 percig. Én szeretem, ha a bors picit roppanós marad, szerintem úgy igazán finom.
Szórd meg a liszttel, folyamatosan keverve, hogy a liszt teljesen belefőjön a borsozott hagymába. Ez segít sűrűíteni a mártást.
Fokozatosan adagold hozzá a húslevest, folyamatosan keverve, hogy ne legyen csomós. Tejfelet is adhatsz hozzá a gazdagabb ízért.
Adj hozzá sót és frissen őrölt fekete borsot ízlés szerint. A frissen őrölt bors kiemeli a zöldbors ízét és frissességét.