Forrás: Pixabay: RitaE
Zöldséges húsgombócleves
Az én konyhámból mindig a hagyományos magyar ízek kerülnek elő. A zöldséges húsgombócleves éppen egy klasszikus hazai étel, amit a nagymamámtól tanultam és már évek óta rendszeresen készítek. Különösen a téli hideg napokon ideális, nagyon laktató és nem is kell hozzá sok időt tölteni a konyhában.
Hozzávalók
- 500 g darált hús
- 200 g répa
- 200 g Petrezselyem
- 2 ks közepes burgonya
- 1 ks hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors
- pirospaprika
- 2 l víz
Eljárás
Első lépésként fogjuk a darált húst, adjunk hozzá 2 tojást, a zsemlemorzsát, sót, borsot és a pirospaprikát. Ezeket jól keverjük össze, majd hagyjuk állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
Eközben hámozzuk meg a zöldségeket és vágjuk kis kockákra. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítsuk. Egy nagyobb edényben kezdjük el dinsztelni a hagymát, majd adjuk hozzá a zöldségeket is. Fontos, hogy ne hagyjuk megégni, mert akkor keserű lesz az egész leves.
Ezután öntsük fel vízzel és főzzük körülbelül 20 percig. Közben készítsünk kisebb gombócokat a darált húsból. Ha készen van a zöldség, adjuk hozzá a húsgombócokat. Főzzük további 20 percig, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
A levest tálaljuk forrón. Próbálja ki ezt a klasszikus, otthoni receptet, biztosan nem fog csalódni! Az ízek harmonikus összhangja minden falatban érezhető lesz.