Zsenge zöldborsóleves
Ez a zöldborsóleves egy nagyon finom, nem túl nehéz és gyorsan elkészíthető leves. Friss zöldborsóval és zöldségekkel készül, és ízesítéséhez tejszínnel és petrezselyemmel dolgozunk.
Hozzávalók
- 500 g zöldborsó
- 1 Fej vöröshagyma
- 2 Szál sárgarépa zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1.2 l zöldségalaplé
- só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 100 ml tejszín
Eljárás
Mossuk meg alaposan a zöldségeket. Hámozzuk meg a répákat majd aprítsuk fel őket kisebb darabokra. Vágjuk nagyobb kockákra a zellert is.
Egy serpenyőben hevítsünk fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsuk meg 2-3 percig, míg üveges lesz.
Adjuk hozzá a felvágott zellert, répát és fokhagymát, majd fűszerezzük sóval, fekete borssal, őrölt köménnyel és őrölt korianderrel. Keverjük össze az egészet.
Tegyük hozzá a zöldborsót is az előzőekhez, öntsük fel a zöldségalaplével. Várjuk meg, míg felforr, majd takarjuk le, és közepes lángon főzzük 25 percig, amíg a zöldségek és a zöldborsó teljesen megpuhulnak. Ezután vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze egy botmixerrel. Adjuk hozzá a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet is, majd alaposan keverjük össze.
Az elkészült levest tálalhatjuk frissen vágott petrezselyemmel megszórva, és friss kenyérrel.