Ajvár krém
Az ajvár egy hagyományos balkáni paprikakrém, amely főként érett paprikából és paradicsomból készül. Sajtos vagy húsos ételek mellé ajánlom, de akár szendvicskrémként is tökéletes.
Hozzávalók
- 4 ks piros paprika
- 2 ks paradicsom
- 1 Fej fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt édes paprika
- 1 teáskanál chilipor
Eljárás
Süssük meg a paprikákat a gáztűzhelyen, amíg héjuk fekete lesz. Ezt követően tegyük őket egy műanyag zacskóba, majd hagyjuk pár percig pihenni.
Miután kihűltek, távolítsuk el a paprikák héját és magjait, majd daraboljuk apróra.
Vágjuk ketté és távolítsuk el a magokat. Aprítsuk fel a paradicsomot.
A fokhagymát adjuk hozzá a paprikához és a paradicsomhoz, majd tegyük mindezt egy turmixgépbe vagy aprítógépbe.
Adjuk hozzá az olívaolajat, a sót, az őrölt édes paprikát.
Turmixoljuk össze az összes hozzávalót addig, amíg krémes állagúvá válik.
Az elkészült ajvárt tegyük steril üvegbe, majd hagyjuk hűlni és érlelődni hűtőszekrényben legalább 4 órán keresztül.