Forrás: canva:robynmac
Aranygaluska teljes kiőrlésű lisztből
Egyszer egy karácsonyi vásáron találkoztam először az aranygaluskával, amit teljes kiőrlésű lisztből készítettek és mindenkit lenyűgözött. Próbáltam megtalálni a lehető legfinomabb és legegyszerűbb receptet, hogy otthon is elkészíthessem.
Hozzávalók
- 500 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl tej
- 1 ks tojás
- 250 g vaj
- 250 g cukor
- 100 g darált dió
- 2 Csomag élesztő
- fél csomag vaníliás cukor
- tejszín a díszítéshez
Eljárás
Először is élesztőt futtatunk fel a tejben, majd hozzáadjuk a tojást és a teljes kiőrlésű lisztet. Ajánlom, hogy használj szitát a liszt átszitálásához, hiszen így sokkal finomabb lesz a tészta. A tésztát kelesztjük 40 percig. Ezután dió nagyságú gombócokat formázunk belőle. Egy következő tipp a gombócok formázásánál, hogy minél kisebbeket készíts, annál jobban be tud szívni a gombóc a vajas cukor mázat és az ízek tökéletesen összeérnek majd.
A gombócokat megforgatjuk a vajcukorban és egymás mellé rakva egy tűzálló tálba tesszük. Ajánlom, hogy a gombócokat nagyjából azonos távolságra kapd el egymástól, így lesz elég helyük megkelni sütés közben. A tetejét megszórjuk a darált dióval és a vaníliás cukorral, majd előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Végül pedig kis tejszínnel díszítjük a tetejét és már készen is áll az isteni aranygaluskánk.