Forrás: Pixabay: TerriC
Besameles rakott krumpli
Ez a besameles rakott krumpli az egyik kedvenc receptem, már számtalanszor elkészítettem. Összetevőiben egyszerű, de ettől függetlenül rendkívül ízletes és laktató.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 3 ks tojás
- 15 dkg sonka, vagy bármilyen húsos feltét
- 2 dl tej
- 2 dl Tejszín
- 80 g vaj
- 2 evőkanál liszt
- 15 dkg sajt
- Só, bors Szerecsendió
Eljárás
Az első lépésben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Eközben megpucoljuk a krumplit és vékony szeletekre vágjuk. Ajánlom hozzá a mandolin zöldségvágót, nagyon hasznos kis eszköz, így minden szelet tökéletes vékonyságú lesz.
Főzzük meg a krumplit sós vízben, de vigyázzunk, ne túl puhára. Inkább csak roppanósra főzzük, így sütés közben nem lesz túl puhává.
Miután elkészült a krumpli, szűrjük le és helyezzük őket egy sütőtálba. Ne feledjük, hogy a sütőtál alját előtte kikenjük vajjal, megakadályozva ezzel az étel összetapadását.
Készítsük el a besamelmártást: Olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és keverjük el, de sose hagyjuk túl sokáig pirulni, mert keserű lesz. Ezután adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, és addig keverjük, amíg krémes állagú lesz.
Miután elkészült a mártás, öntsük rá a krumplira, majd adjuk hozzá a feltétet - a sonkát annyira apróra vágva, hogy minden falatba kerüljön belőle egy kevés.
A végén reszeljünk rá a sajtból bőven, majd helyezzük a rakott krumplit a sütőbe kb. 30-40 percre. Akkor jó, ha a sajt már szépen rápirult a tetejére.