Forrás: Youtube
Bográcsos birkapörkölt
A legfinomabb pörik mindig bográcsban készülnek. Az együtt főzés öröme a legjobb a kirándulásokon.
Hozzávalók
- 20 dkg füstölt szalonna
- 35 dkg vöröshagyma
- 2 kg birkakocka
- 2 ks paradicsom
- 2 ks Paprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 ks babérlevél
- 2 tk őrölt kömény
- 2 ek őrölt paprika
- só és bors
- kevés víz
- 11⁄2 dl száraz vörösbor
Eljárás
Felkockázzuk a szalonnát és zsírjára pirítjuk a bográcsban. Ha kész, hozzáadjuk a finomra aprított hagymás és egy kevés vízzel felöntjük. Ezt is zsírjára pirítjuk.
Beletesszük a felkockázott birkahúst a bográcsba és megpirítjuk a szalonna zsírjában. Felkockázzuk a paradicsomot és a paprikát, a fokhagymát átzúzzuk a fokhagymanyomón, aztán ezeket is hozzákeverjük a bográcsban lévő alapanyagokhoz.
A babérleveleket, az őrölt köményt, az édes fűszerpaprikát, a sót és a borsot is beletesszük a pörköltbe. Összeforraljuk egy kevés vízzel (épphogy csak ellepje a húst). Aztán picit emeljük fellejebb a bográcsunkat és így főzzük egy 2-2,5 órát. Közben néha keverjük meg.
Ha már megpuhult a hús és majdnem kész a pörkölt, akkor öntsük hozzá a vörös bort, ezt is összeforraljuk és kész is. Kenyérrel és nokedlivel is nagyon finom, a savúság hozzá meg már csak hab a tortán. :)