Forrás: canva
Bojtárleves
A Bojtárleves egy ősöreg magyar klasszikus, melyet tűzön főztek gödörben, eredetileg marhahúsból. Ínycsiklandóan gazdag íz világgal rendelkezik, melyet sokféle zöldség, és az elmaradhatatlan paprika biztosít. Kiváló választás hideg napokon!
Hozzávalók
- 500 g marhahús pl lábszár
- 2 Fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 sárgarépa
- 1 ks petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kisebb fehérrépa
- 2 burgonya
- 2 paradicsom
- 2 összezúzott szem bors
- 1 csipet kömény
- 2 evőkanál zsír
- 1 Csésze tejföl
- só frissen őrölt bors
Eljárás
A húst csonttal együtt nagy darabokra vágjuk, és zsíron megpirítjuk.
A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz és addig pirítjuk, míg a hagyma üveges nem lesz.
Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, mely ellepi, és hozzáadunk sót, frissen őrölt borsot és köményt.
Mikor felforrt, hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, fehérrépát és burgonyát, majd a félbevágott vagy negyedbevágott paradicsomokat.
Mikor a zöldségek is megfőttek, a tűzről levéve belekeverjük a tejfölt. Tálalás előtt a levest még ízesíthetjük.
Forrón tálaljuk, lehetőleg friss kenyérrel.