Forrás: freepik
Csalamádé telire
A körtelekvár változatosan felhasználható házi finomság, amely egészséges, gazdag vitaminokban és nem tartalmaz mesterséges adalékanyagot. Ezzel az egyszerű recepttel könnyedén elkészítheti saját otthonában.
Hozzávalók
- 2 kg körte (héjazva, magház nélkül)
- 300 g cukor
- 1 ks citrom leve
- 1 rúd vanília (opcionális)
- 1 ks fahéj rúd (opcionális)
Eljárás
Vágjuk a körtéket apró darabokra.
Tegyük a körte darabokat egy nagy teflonos lábosba, öntsük bele a cukrot, a citrom levét, a kivájt vanília rudat és a fahéj rudat.
Melegítsük közepes hőmérsékleten, folyamatosan kevergessük, amíg a cukor teljesen elolvad.
Csökkentsük a hőfokot és főzzük a keveréket alacsony hőfokon, kb. 2-3 óra hosszat, amíg teljesen sűrű nem lesz - időnként keverjük át, hogy ne égjen le.
Ha a lekvár megfelelően sűrű, távolítsuk el a fahéj és vanília rúd darabokat, majd töltsük a lekvárt tiszta, előmelegített üvegbe.
Az üvegeket tekerjük le és pár perc alatt fordítsuk meg őket, hogy vákuum keletkezzen. Ezután hagyjuk szobahőmérsékleten hűlni.